top of page

Naleśniki czekoladowe z espresso na zakończenie lata

  • Zdjęcie autora: Agnieszka
    Agnieszka
  • 10 wrz
  • 1 minut(y) czytania

PRZEPISY


naleśniki czekoladowe na różowym talerzu z malinami i serkiem grani






Szczerze mówiąc, niewiele jest obiadów na słodko, które naprawdę lubię. Po leniwych z bułką tartą i cukrem, oraz racuchami z jabłkiem, jest długo, długo nic. Ale te czekoladowe naleśniki, które zrobił ostatnio mój mąż, zmieniły reguły gry. Są puszyste, nie za gorzkie i nie przesłodzone, a ponadto zawsze smakują dobrze: z malinami i serkiem, czy konfiturą, a nawet bez żadnych dodatków - wyciągnięte następnego zabieganego poranka z lodówki na ekspresowe śniadanie.



NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z ESPRESSO NA ZAKOŃCZENIE LATA - PRZEPIS




Składniki których potrzebujesz do przyrządzenia około 20 szt. naleśników:

  • mąka pszenna 160 g

  • masło 60 g

  • czekolada gorzka 40 g (ok. pół tabliczki)

  • cukier lub erytrytol 120 g

  • kakao gorzkie 40 g

  • jogurt Skyr waniliowy 180 g

  • mleko 250 ml

  • 2 jajka

  • 2 łyżeczki zaparzonego espresso

  • szczypta soli





a teraz jak to zrobić:


W garnuszku rozpuść masło wraz z czekoladą, podgrzewając wszystko na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Dodaj cukier i zaparzone wcześniej espresso. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gładka, czekoladowo - maślana masa.






Odstaw masę do przestygnięcia i w tym czasie, w drugiej misce ubij pozostałe składniki mikserem. Po chwili dodaj czekoladowo - maślaną masę i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, dodając na koniec szczyptę soli. Powstała masa powinna być aksamitna, bez grudek. Rozgrzej patelnię bez dodawania tłuszczu i wylewaj na nią niewielkie porcje ciasta, smaż z obu stron na średnim ogniu.







Naleśniki podawaj wedle upodobań: z serkiem grani i malinami / wiśniami, z konfiturą, cukrem pudrem, albo syropem klonowym (jeśli wolisz więcej słodyczy). Pamiętaj tylko, aby zrobić ich na zapas, bo znikają w ekspresowym tempie! :)




naleśniki czekoladowe z espresso


naleśniki czekoladowe z espresso


***

4 komentarze


A_a
10 wrz

Czekoladę z masłem rozpuścić bezpośrednio na palniku, czy w kąpieli wodnej?

Polub
Agnieszka
Agnieszka
12 wrz
Odpowiada osobie:

my rozpuszczaliśmy bezpośrednio :)

Polub

Gość
10 wrz

Toż to dekadencki deser, a nie jakieś tam "placuszki"!

Polub
Agnieszka
Agnieszka
12 wrz
Odpowiada osobie:

uuuu, teraz to się poczuliśmy docenieni :D Dziękujemy!

Polub
bottom of page