top of page

Sok z buraków i jabłek - czyli bordowa bomba witaminowa

  • Zdjęcie autora: Agnieszka
    Agnieszka
  • 29 wrz
  • 1 minut(y) czytania

PRZEPISY - MAGDALENA


sok z buraków na marmurowym blacie





Chociaż nie do końca potrafię sobie wyobrazić jak można nie lubić buraczków, to z czystym sumieniem, mogę powiedzieć jedno: NIE MA TO ZNACZENIA, bo ten sok z buraków jest dla jednych i drugich - tak jest pyszny (i zdrowy)!



SOK Z BURAKÓW I JABŁEK - PRZEPIS




Składniki których potrzebujesz do przyrządzenia około 2,5-3l soku:

  • 0,5 kg buraków

  • 1,5 kg jabłek

  • 0,5 - 1 łyżeczki kwasku cytrynowego

  • 2 - 3 łyżki cukru (do smaku)

  • 1 - 2 szklanki wody





a teraz jak to zrobić:


Buraki obierz ze skórki, a jabłka pozostaw ze skórką - wszystko dokładnie umyj. Następnie pokrój jabłka w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Buraki pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do wyciskarki (jak moja mama), a jeśli jej nie posiadasz (jak ja), możesz posłużyć się blenderem kielichowym. Otrzymany sok zagotuj, dodając 1, lub 2 szklanki wody (w zależności od tego, jak bardzo rozcieńczony chcesz mieć sok). Następnie dodaj kwasek cytrynowy (w zależności od podanych proporcji, sok będzie bardziej kwaskowaty, lub mniej), oraz cukier - do smaku. Wszystko gotuj przez jeszcze 5 minut, na bardzo małym ogniu. Gotowy sok wlej do butelek, lub słoików i odwróć do góry dnem na 20 minut - aby przykrywki się dobrze zassały. Tak przygotowany sok, możesz spokojnie trzymać przez kilka, a nawet kilkanaście tygodni poza lodówką. Smacznego!



sok z buraczków na blacie kuchennym





***

Komentarze


bottom of page