Sok z buraków i jabłek - czyli bordowa bomba witaminowa
- Agnieszka

- 29 wrz
- 1 minut(y) czytania
PRZEPISY - MAGDALENA

Chociaż nie do końca potrafię sobie wyobrazić jak można nie lubić buraczków, to z czystym sumieniem, mogę powiedzieć jedno: NIE MA TO ZNACZENIA, bo ten sok z buraków jest dla jednych i drugich - tak jest pyszny (i zdrowy)!
SOK Z BURAKÓW I JABŁEK - PRZEPIS
Składniki których potrzebujesz do przyrządzenia około 2,5-3l soku:
0,5 kg buraków
1,5 kg jabłek
0,5 - 1 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 - 3 łyżki cukru (do smaku)
1 - 2 szklanki wody
a teraz jak to zrobić:
Buraki obierz ze skórki, a jabłka pozostaw ze skórką - wszystko dokładnie umyj. Następnie pokrój jabłka w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Buraki pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do wyciskarki (jak moja mama), a jeśli jej nie posiadasz (jak ja), możesz posłużyć się blenderem kielichowym. Otrzymany sok zagotuj, dodając 1, lub 2 szklanki wody (w zależności od tego, jak bardzo rozcieńczony chcesz mieć sok). Następnie dodaj kwasek cytrynowy (w zależności od podanych proporcji, sok będzie bardziej kwaskowaty, lub mniej), oraz cukier - do smaku. Wszystko gotuj przez jeszcze 5 minut, na bardzo małym ogniu. Gotowy sok wlej do butelek, lub słoików i odwróć do góry dnem na 20 minut - aby przykrywki się dobrze zassały. Tak przygotowany sok, możesz spokojnie trzymać przez kilka, a nawet kilkanaście tygodni poza lodówką. Smacznego!

***















Komentarze