top of page

"halloumica" - czyli coś szybkiego na śniadanie zamiast jajecznicy

  • Zdjęcie autora: Agnieszka
    Agnieszka
  • 31 lip
  • 1 minut(y) czytania

PRZEPISY


halloumi na śniadanie






Letnią porą w szczególny sposób mam ochotę na eksperymenty kulinarne - lubię zjeść coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego,

a to drugie jest moim zdaniem koniecznym warunkiem, jeśli chodzi o śniadanie. Jestem fanką jajecznicy - tej tradycyjnej, na pomidorkach, albo grzybkach, ale kiedy jestem nią już lekko znużona, sięgam po "halloumicę" (przyznajcie, że ta nazwa mi się udała:)) - wariację, składającą się tylko z kilku składników, której przygotowanie zajmuje około 5 minut.



"HALLOUMICA" - PRZEPIS




Składniki których potrzebujesz do przyrządzenia śniadania na 2 porcje:

  • ser halloumi / kefalotyri, lub podobny - ok. 250g

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • oliwę, pieprz i sól do smaku

  • ząbek czosnku

  • kilka listków mięty i bazylii

  • sok z ćwiartki limonki lub cytryny

  • ulubione pieczywo






a teraz jak to zrobić:


Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek i rozgniecione pomidory. Podsmażaj przez chwilę, aby puściły sok. W międzyczasie pokrój halloumi w kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj pieprz i sól do smaku i wszystko przemieszaj.








Pora na zielone - pokrój, lub podrzyj listki bazylii i mięty i wrzuć na patelnię, delikatnie przemieszaj, po czym skrop całość sokiem z limonki. Idealnie jeśli masz świeże pieczywo - możesz posmarować je masłem, jako dodatek do "halloumicy", która świetnie smakować będzie również z grzanką. Możesz również - jak ja - przełożyć wszystko na bułeczkę i nie przejmować się tym, że podczas zajadania, połowa znów wyląduje na talerzu (oby nie na spodniach!)








halloumi na śniadanie



***

Komentarze


bottom of page