"halloumica" - czyli coś szybkiego na śniadanie zamiast jajecznicy
- Agnieszka

- 31 lip
- 1 minut(y) czytania
PRZEPISY

Letnią porą w szczególny sposób mam ochotę na eksperymenty kulinarne - lubię zjeść coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego,
a to drugie jest moim zdaniem koniecznym warunkiem, jeśli chodzi o śniadanie.
Jestem fanką jajecznicy - tej tradycyjnej, na pomidorkach, albo grzybkach, ale kiedy jestem nią już lekko znużona, sięgam po "halloumicę" (przyznajcie, że ta nazwa mi się udała:)) - wariację, składającą się tylko z kilku składników, której przygotowanie zajmuje około 5 minut.
"HALLOUMICA" - PRZEPIS
Składniki których potrzebujesz do przyrządzenia śniadania na 2 porcje:
ser halloumi / kefalotyri, lub podobny - ok. 250g
kilka pomidorków koktajlowych
oliwę, pieprz i sól do smaku
ząbek czosnku
kilka listków mięty i bazylii
sok z ćwiartki limonki lub cytryny
ulubione pieczywo
a teraz jak to zrobić:
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek i rozgniecione pomidory. Podsmażaj przez chwilę, aby puściły sok. W międzyczasie pokrój halloumi w kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj pieprz i sól do smaku i wszystko przemieszaj.
Pora na zielone - pokrój, lub podrzyj listki bazylii i mięty i wrzuć na patelnię, delikatnie przemieszaj, po czym skrop całość sokiem z limonki. Idealnie jeśli masz świeże pieczywo - możesz posmarować je masłem, jako dodatek do "halloumicy", która świetnie smakować będzie również z grzanką. Możesz również - jak ja - przełożyć wszystko na bułeczkę i nie przejmować się tym, że podczas zajadania, połowa znów wyląduje na talerzu (oby nie na spodniach!)

***






























Komentarze