Kasza z pomidorami, serem halloumi i pastą tahini - czyli obiad w 20 minut
- Agnieszka

- 24 lip
- 2 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 27 lip
PRZEPISY

Prawda jest taka, że ja maniakiem gotowania... NIE JESTEM. Będę szczera: znacznie lepiej (bo częściej) robi to mój mąż, który po pierwsze zna dużo więcej przepisów, a po drugie - jest nieporównywalnie bardziej dokładny: wszystko odmierza zgodnie z przepisem. Ja praktycznie zawsze eksperymentuję (nie potrafię odpowiedzieć dlaczego) - zatem pod kątem kulinarnym (no dobra, nie tylko) jesteśmy na dwóch zupełnie różnych biegunach. Zdaję sobie sprawę, że to bardzo zachęcający wstęp ;) ale dajcie mi szansę. Druga prawda jest taka: mam dość napięty harmonogram każdego dnia, zatem to co gotuję (czasem mi się jednak zdarza) musi być:
szybkie
łatwe
pyszne!
A więc jeśli na tym blogu znajdzie się przepis, który zamieszczam JA (bo robią to również znacznie bardziej doświadczone osoby - i dlatego wiem, że każde podniebienie coś tutaj dla siebie znajdzie), to możecie być pewni: będzie prosto i smacznie, a jeśli wszystkich składników nie macie w lodówce, czy na półce, to na pewno znajdziecie je w pobliskim sklepie.
KASZA Z POMIDORAMI, SEREM HALLOUMI I PASTĄ TAHINI - PRZEPIS
Składniki których potrzebujesz do przyrządzenia obiadu na 4 porcje:
kaszę gryczaną, lub mieszankę kasz, z dodatkami (ja lubię serię Plony Natury, bo pestki dyni, soczewica i suszone pomidory idealnie tu pasują)
ser halloumi ok. 500g
2 puszki pomidorów (mogą być całe) - łącznie ok. 800g
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
jedną małą cebulkę
oliwę, suszone oregano, słodką paprykę w przyprawie, pieprz i sól do smaku
2 łyżki pasty tahini - znajdziesz ją w dużych marketach, lub możesz zamówić przez Internet. Ja polecam np. tę
kilka pomidorków koktajlowych i liść bazylii / mięty do dekoracji
a teraz jak to zrobić:
cały proces przyrządzania trwa trochę ponad 20 minut (mniej więcej tyle, ile gotuje się kasza) - i właśnie od tego zacznij: zagotuj wodę na kaszę. Jeśli kasza umieszczona jest w woreczku, polecam ją przesypać i gotować bez niego (mówią, że tak zdrowiej) - później odcedzisz ją na sitku. W międzyczasie, pokrój cebulę i rozgrzej oliwę na patelni. Cebulę podsmażaj przez chwilę, aż do zeszklenia. Następnie dodaj pomidory i przez chwilę podsmażaj wszystko razem (jeśli pomidory są całe, nie przejmuj się, rozpadną się podczas smażenia).
Całość delikatnie zamieszaj do połączenia składników, przypraw oregano i słodką papryką (jeśli chcesz, możesz w tym momencie również użyć pieprzu i soli, ale ja zawsze robię to na koniec, kiedy wszystkie składniki są już na patelni, ponieważ tak łatwiej mi zdecydować ile tego smaku jeszcze "brakuje" (to z uwagi na to, że mieszanki kasz z dodatkami już same w sobie podkręcają danie). Zmniejsz ogień i na chwilę przykryj patelnię pokrywką, żeby całość się "przegryzła".

W tym czasie pokrój halloumi w kostkę, a później przełóż na patelnię. Osobiście lubię to robić właśnie na tym etapie, ponieważ dzięki temu, że ser nie będzie dusił się w pomidorowym sosie zbyt długo, nie stanie się gumowaty :) Przemieszaj wszystko jeszcze raz, dodaj pieprz, sól i pastę tahini (danie wyjdzie również bez niej, ale ja osobiście lubię ten sezamowy posmak - tahini świetnie łączy się z pomidorami), a następnie duś pod przykryciem jeszcze przez parę minut.
Na koniec pozostaje już tylko dodać kilka pomidorków koktajlowych i udekorować całość listkiem bazylii, lub mięty. A potem zaprosić do stołu i zajadać! :)

***








































W którym momencie dodaje się kaszę do sosu pomidorowego - przed dodaniem sera? Czy łączy się to razem bezpośrednio na talerzu?